Iubesc masinile si muzica retro. Sunt un veritabil colectionar. Și în general foarte calm și cu mine și cu achizitiile.

Dar prin 2013, am vrut să-l bat pe Bruce Willis. Omora nu oameni, cât omora masini în „Greu de ucis 5”!

M-au tinut prietenii ca eram in sala de cinema, că praf îl făceam, așa cum a facut el praf 70 Mertanuri în filmul ăla..

Nici n-am dormit în noaptea aia.  😅

Păcat ca producătorii de la Hollywood au (prostul) obicei de a distruge mașini.
Cu cât mai multe cu atât mai bine pentru ei și succesul filmelor de actiune. Ce risipă fac. Nemtii le creează și americanii le explodează.

Germanii sunt super inventatori!
Mai mult de 100 din ei au primit Premiul Nobel! Eu le-aș mai dau unul pentru masina asta:

Un Mercedes Benz, primul E-Class!

E al meu, e Vehicul Istoric, e atestat, e partenerul meu în multe evenimente, nu mă dau jos decât dacă trebuie să-mi mut mâinile de pe volan pe mixere.

Prin ‘90, era cel mai cumpărat și mai ușor de recunoscut model, un adevărat star în viața reală. De-aia mă simt în el ca în filmele de la Hollywood! Mă simt bine cu B de la Bandit! 😎😀

 

Dar pentru că sunt român, eu de fapt  vreau aici sa ma laud cu „modelul” meu Dacia 1310 din 1979. E din prima serie cu restilizare majoră după Dacia 1300.

 

 

 

Cu o culoare impecabilă, complet neagră, am grijă de ea ca de un bibelou.

E prezentă la toate evenimentele RETRO pe care le organizez. Si nu așa oricum, pusă la loc de cinste, la vedere, să ia ochii! Așa dragă îmi e, că uneori îmi vine să o urc pe scenă și să-i dau cuvântul.

Multi nu prea m-au înteles, au râs de mine. Ai prieteni cu maşini de ultimă generatie, iar tu ieși cu o Dacie…??!!

Pai da, nu orice Dacie, ci una fabricata acum 40 de ani, impecabilă până la ultimul detaliu, vedeta in branșa ei, actrită de cinema, iubitoare de filme cu Nicolaescu si cu un consum optim de fete frumoase. 

Imi vine sa-i fac o petitie si s-o declar oficial mașina de colectie! Pentru ca din păcate, Dacia nu este și nu va fi o masină de colectie, spre nemultumirea noastră a pasionatilor auto din Romania. Motivul? A fost realizată în sute de mii de unitati, și nu este decat o replică de Renault 12, nefiind un model de sine stătător cu design original.

Și chiar dacă unii spun că nu e, pentru mine este! Și masină de colectie și automobil de epocă! Și iar am atestat!

„Dacă te-ai duce în vizită prin Franţa, Italia, Germania, Belgia etc.. ai vedea că acolo ‘importanta’ nu stă în ce maşină ai. Valorile fiind altele, de natură morală!

Să nu-ţi pese de o caroserie înseamnă să fi trecut un prag al decentei şi al civilizatiei”, spunea un prieten, și așa este!

„Mare grijă, mașinile astea sunt foarte căutate, poți rămâne fără ea, așa că parchează numai în locuri bine păzite”.

Exact! 

Când nu sunt eu în ea, este ea în casa mea. Adică în garaj. Nu am în imobil camere de supraveghere câte am acolo…

 

 

 

Da. Se mai și fură. De putin timp a apărut aceasta recunoaşterea a Daciei si a meritelor sale.

Cum au trecut 30 de ani de când modelele nu se mai fabrică, maşinile au devenit „vehicule istorice”, atestate de Retromobil Club România. Asta înseamnă că sunt scutite de la impozite, iar asigurarea Casco pentru ele este simbolică, deci sunt de interes.

Jur ca e pretioasă! Prin 2009 la Classic Kronstadt Rally,  competitie natională între vehicule clasice, un model Dacia 1300 din 1970 a ocupat locul doi la categoria „cele mai frumoase maşini”, deşi a fost în competitie cu numeroase maşini mărcile Mercedes, Porsche, Jaguar sau Fiat.

În anii comunismului, în România, nici Volkswagen și nici Beetle nu erau nume cunoscute. „Mașina populară” a românilor a fost Dacia 1300 !

Pentru ca tocmai această mașină a fost cea care a pus România pe șosele în anii ’70 și ’80.

Deci aici vorbim despre valoare sentimentala. Tot ce are amprenta sentimentală costă mult.

De ce atâta sentiment? Simplu, românii își cumpărau o mașină pentru întreaga viată, practic așteptau vreo 7 ani să își cumpere un automobil, după care îl păstrau cu sfintenie.

Era singura mașină pe care românii o aveau. Mulți nici nu și-o permiteau, la vremea aceea fiind extrem de scumpă. Astăzi, nostalgicii, care încă mai detin un astfel de autoturism, fie o păstrează, fie o vând.

Cu cât se vinde o Dacia 1310 în 2022?

Unii dintre ei testează piața și mai scot, din când în când, la vânzare câte un model.

Este și cazul de față, al unui român care a scos la vânzare o Dacia 1310, an de fabricatie 1989 cu 53.000 km reali, la 31.700 de lei, aproximativ 6.500 de euro.

O alta in 2018, asemanatoare cu aceasta era de vanzare pentru 18.500 de Euro!!!

Vanzatorul spunea ca este originală. Adica era în starea în care a ieșit din uzină, nu restaurată.

Și dacă vă intrebati, cât de viguroasă poate rămâne o asemenea Dacia 1310 bine păstrată până în zilele noastre, la 4 decenii după iesirea din uzină, vă spun eu, surprinzător de mult!

Un exemplar Dacia 1310, fabricat în 1989, a fost pus la un moment dat, cu ceva mai mult timp în urmă, pe un dyno stand în Ungaria, pentru a-i fi măsurată puterea fată de cea indicată în original pe fișa de date tehnice.

Dyno stand-ul din Ungaria a indicat 60.3 CP măsurati, ceea ce ar fi cu doar 1 CP mai puţin decât valoarea de referintă initială.

Prin urmare, se poate spune că acest motor şi-a păstrat calitătile într-un mod fascinant în timp.

Apropos de fascinant si fascinatie.

Va prezint o Dacia 1310 care arată incredibil. A primit o vopsea care imită aspectul unei galaxii.

Este unică în România. Mașina are o vopsea exterioară spectaculoasă și un interior care i-ar face invidioși până și pe posesorii de Mercedes-AMG. Este cea mai frumoasă Dacia pe care am vazut-o în România și apartine lui George Reut.

5.000 de euro l-a costat in 2018. Proprietarul anterior o cumpărase cu 11 milioane de lei vechi în 2005, și ulterior a transformat-o, investind aproximativ 30.000 de euro. Actualul proprietarul al mașinii locuiește în Statele Unite ale Americii de 40 de ani.

Foto: promotor.ro

O alta curiozitate.

Stiati că a fost construită şi o Dacia cu volan pe dreapta?

Este vorba despre modelul “Denem” 1310. Un britanic a intrat în posesia acestuia, reuşind să îşi întregească o colecție foarte interesanta care mai cuprinde și Dacia Shifterossa, Dacia Sport precum și unicul ARO 24 din Anglia.

 

Dacia Denem este de fapt Dacia 1310 pentru piaţa din Marea Britanie şi acolo a fost un eşec.

Au existat mai multe variante: model de bază, L, GL, şi GLX – ultima variantă fiind dotată cu radiocasetofon, jante aliaj şi geamuri electrice. A fost vândută sub sloganul “The Very Acceptable Dacia Denem“.

Iar pe final las aici impresionanta poveste a Daciei 1310, câștigată de un cuplu la loto, abandonată și gasită într-un hambar, de Ciprian Mureșan, președintele Retromobil Club Satu Mare, cu rotile pe jumătate îngropate în pământ.

25 de ani a stat în fân.

Niciunul dintre cei doi nu avea permis de conducere, așa că mașina a fost abandonată în hambar și, în trei ani, a fost acoperită de fân, lemne și cartofi.

O puteti vedea ” La Fieraria”, un fel de garaj – muzeu din Satu Mare, unde stă cuminte lângă o Dacia de Miliție din 1975 si un Lincoln Mark V, exact ca cel condus de Jack Ewing în serialul “Dallas”. 

Am fost acolo, i-am aplaudat, îi aplaud si acum.

Atunci când ajungi să-ți transformi pasiunea în performantă, ai reuşit un lucru extraordinar. Bravo baieti!

Îi puteti urmări și încuraja uite aici

 

 

 

O DACIA de Militie din 1975, strânge poporul ca revelioanele în acelasi an televizorul! 😀

Unii ratează concertul stând la coadă să se pozeze cu ea. Vă spun asta de experientă, în recuzita DISKOteka Nostalgia avem si noi una din acelasi an!

 

Fac parte și eu dintr-o comunitate din ce în ce mai mare a posesorilor de mașini Dacia, colectionari care își dedică timpul și resursele pentru a „mentine în viată spiritul autoturismului copilăriei”. 

Puteam sa vă mai povestesc și de Dacia Student – o masină care nu a fost produsă în serie, dar pe care comuniștii au produs-o pentru tinerii care plecau de acasa pentru studii, mică si economică, am condus si eu una …Sau despre frumoasa retro Dacia 1100… la care înca mă mai gândesc... Hai, că mă apucă melancolia prea rău. 

In concluzie Dacia înseamna ACASĂ…

 

Mă întorc la micuta mea IL-78- MIX / MIX MUSIC Evolution Entertaiment,  întotdeaua parte din familie, o pregătesc de rampă, peste 2 luni are evenimente pe toată Valea Prahovei, ne întâlnim acolo și mai vorbim …

Vă doresc drumuri bune pe soșelele patriei, vă aștept aici să mai povestim…

 

Al vostru, Dj Conte.

 

#ilove #retro #cars