Numele ei adevărat e Anni-Frid Lyngstad. Frida s-a născut la 15 noiembrie 1945 în Navrik, un oraș din apropierea Cercului Arctic, din iubirea fugară dintre un soldat german și o tînără norvegiană. Soldatul s-a întors în Germania natală la sfîrșitul celui de-al doilea război mondial, iar mama, blamată de oamenii orașului că făcuse un copil cu inamicul, a fost nevoită să părăsescă țara, împreună cu familia și să se stabilească în Suedia.

Părul bogat al Fridei este, de fapt, brun – roșcat, însă ecranele alb-negru ale televizoarelor noastre din anii ’70 ne-au privat de șansa diferențierii.

Pentru noi era bruneta de la ABBA și așa ne-a rămas în memorie și în suflete. martie 1969, Frida participă solo la selecția din Suedia pentru Eurovision. Pierde, dar piesa ei ajunge în Top Ten-ul suedez.

Tot în primăvara lui ’69 îl cunoaște pe Benny Andersson. Cei doi devin un cuplu iar Benny va fi producătorul înregistrărilor ei pentru casa de discuri EMI.  În 1972, înregistrează ultimul single solo pentru EMI și-și ia numele de scenă Frida. Moment in care incepe cariera ABBA.

Cu ABBA, Frida va scrie o pagină importantă din istoria muzicii pop. Vocea ei acoperă partea solistică principală din hit-uri devenite clasice, precum “Fernando”, “Money, Money, Money”, “Knowing me, Knowing you”, “Super Trouper” și “I have a dream”.

Benny și Frida se căsătoresc în 1978 și divorțează în 1981, la doi ani după divorțul dintre Agnetha și Björn.

Dizolvarea trupei ABBA n-a fost niciodată anunțată oficial. Cei patru au declarat că au decis să ia o pauză și să revină după cîțiva ani. Revenirea nu s-a mai produs niciodată. În anul 2000, Agnetha, Frida, Björn și Benny au refuzat un onorariu de un miliard de dolari, pentru a se reuni, într-un turneu, sub numele de ABBA. Dar muzica lor nu numai că n-a fost uitată, ci mereu reascultată, reinventată, copiată, constituindu-se într-un reper important al genului pop-disco.

1987 a fost anul în care Frida și-a anunțat oficial retragerea din activitatea muzicală și chiar a trimis scrisori fan-clubului ei, cu rugămintea de a se desființa. 

În 1992 s-a măritat cu prințul german Ruzzo Reuss von Plaulen. Prietenă bună cu familia regală suedeză, Frida a interpretat piesa Dancing Queen, la a 50-a aniversare a Reginei Silvia, în 1993.

Contrar așteptărilor, în 1996 Frida revine în studio și înregistrează un nou album în limba suedeză. Albumul conține și un single în duet cu Marie Frediksson de la Roxette. Pentru o altă melodie de pe album, Frida și-a dorit un duet cu fosta ei parteneră de la ABBA, Agnetha, însă aceasta a refuzat.

În următorii ani Frida, devenită bunică, s-a dedicat luptei alături de organizații ecologiste din Suedia.

În 1999 prințul Ruzzo, soțul Fridei, moare, după ce, doi ani mai devreme, altă tragedie marcase viața Fridei: fiica sa Lise-Lotte, în vîrstă de 30 de ani, fusese ucisă într-un accident de mașină. Era anul lansării la Londra a musicalului ABBA-“Mamma Mia!”, dar Frida Lyngstad n-a putut participa.

22 de ani tacere totală…

DAR…

2021 A ADUS SURPRIZA SECOLULUI!: ABBA – VOYAGE!

O revenire spectaculoasă a trupei, ceva de necrezut, neașteptat si incredibil!

Noul album „Voyage” a avut o intrare si o lansare spectaculoasă!

Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson şi Anni-Frid Lyngstad au fost prezentaţi pe scenă sub forma unor avataruri digitale împreună cu o trupă live formată din zece instrumentişti.

Scena a fost special construită pentru acest eveniment şi s-a aflat în Queen Elizabeth Olympic Park din Londra, iar concertele au inceput pe 27 mai 2022.

Lyngstad a spus că este încântată de feedback-ul lansării şi că este mai puţin îngijorată de ce cred oamenii decât în perioada de glorie a trupei. Cei patru au menţinut legătura în aceste decenii, însă ea a recunoscut că a fost puţin îngrijorată atunci când au revenit în studio, cu scopul de a înregistra muzică nouă pentru un show virtual.

Fanii ABBA au stat la coadă în noapte, frig și ploaie pentru a cumpăra „Voyage”, au ras, au plans si-au depanat amintiri si sunt convinsi ca acesta va avea o continuare. 

Andersson a declarat recent pentru BBC News că e de părere că „Voyage” e cântecul de lebădă al cvartetului și că ABBA se va despărți definitiv după acesta…

Poate ca povestea s-a sfîrșit. Totuși continuă de fiecare dată cînd apăsăm “Play” și ne lăsăm învăluiți de splendoarea melodică, perfecțiunea orchestrațiilor și de armonia desăvîrșită a celor două voci …sau patru, care ne-au făcut să visăm….

Citate Frida:

“ Să fii bogat și celebru nu înseamnă numai fericire, ci și o presiune pe care o resimți tot timpul”

“Benny și Björn presupun că aveau de la început o idee despre care dintre noi două ar trebui să primească partea solistică principală, în funcție de ce tip de voce își doreau pentru un anumit cîntec. Iar, cîteodată, invidiam faptul că o alegeau pe Agnetha, trebuie să recunosc.”

“Am avut un vis care s-a împlinit în momentul în care i-am întîlnit pe Benny, Björn și Agnetha.”

_____________________________

Frida Lyngstad, mulțumim frumos!

HAPPY BIRTHDAY!

(n. 15 Noiembrie 1945)

 

Surse: Pinterest, Tango, The Vintage News, DerbyTelegraph, Abbafanatic.com