Încă din anii ‘70, muzica disco a început să apară sub diferite forme, ca reactie la faptul că muzica rock era prea sau foarte în vogă în acea perioadă. De aceea, în paralel cu acest fenomen rock, a luat naștere altceva, ceva sărit de pe fix: un funk, un psychedelic soul, și  apoi un proto-disco. Toate muzici și genuri, știu sună foarte elaborat, dar ăsta e punctul de plecare în povestea de azi. O potrivire perfectă cu imaginea reprezentativă a articolului  – LOST in DISCO!

În anul 1974, radioul WPIX-FM din New York a fost primul care a găzduit un SHOW DISCO la radio. Și din momentul acela, cultura hippie nu a mai fost la fel de populară ca în anii ‘60, iar America, din punct de vedere politic și social, n-a mai fost la fel de înfloritoare.

Din acest motiv, muzica disco a reprezentat o evadare din problemele care existau în societate, iar faptul că dansul nu se dansa în pereche, era un simbol al colectivitătii, dar și al individualitătii.

Și în Anglia, precursorul dansului disco a fost genul „Northern Soul Dancing”, care, în anii 1970, a devenit mult mai spectaculos, deoarece conținea tumbe, sărituri, piruete și numeroase alte elemente acrobatice.

Începând cu anul 1974, muzica disco a început să fie din ce în ce mai populară, iar anumite melodii au ajuns chiar în topurile muzicale.

De exemplu, melodiaKung Fu Fighting”interpretată de Carl Douglas, vocalist jamaican, a fost clasată pe locul I, atât în Regatul Unit al Marii Britanii, cât și în Statele Unite ale Americii, devenind cel mai bine vândut single al anului respectiv (1978), dar și unul dintre cele mai vândute single-uri din istoria muzicii (11 milioane de discuri vândute la nivel mondial).

 

În anul 1978 a apărut hitul „I will survive”, interpretat de Gloria Gaynor!

Intre anii 1972 și 1982, ABBA a devenit una dintre cele mai cunoscute formatii disco. Chiar și acum ramane cea mai de succes trupă europeană din acele vremuri , cu o revenire neașteptată, chiar spectaculoasa în 2021, după 40 de ani!

Printre cele mai populare melodii: Waterloo, Fernando, Dancing Queen sau  Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight), The winner take it all, etc. Hitul „Dancing Queen” este si acum clasat pe locul patru în topul celor mai bine vândute melodii din istoria muzicii.

 

Alte trupe sau cântăreti care au ieșit în evidentă în această perioadă au fost: Boney M. (cu melodii precum Daddy Cool sau Rivers of Babylon), Raffaella Carrà (Tanti Auguri, A far l’amore comincia tu, etc.), Bee Gees (Stayin’ Alive, Night Fever, Donna Summer, Kool & The Gang, Village People, Diana Ross, etc.)

 

 

 

În România,  muzica disco străină,  era ascultată pe discuri sau reinterpretată de către artiștii autohtoni (care cântau cover-uri la petreceri, la discotecă, în club sau la evenimente).

Atât muzicienii români, cât şi iubitorii genului, erau la curent cu evoluţia fenomenului muzical din afara graniţelor prin intermediul posturilor străine de radio (Radio Europa Liberă, Radio Luxembrug, Radio Monte Carlo), a vinil-urilor, sau a benzilor de magnetofon.

Mergând pe „sugestiile” venite de „sus”, la noi Radioul, Televiziunea şi Electrecordul, promovau cultura în masă, transmiţând şlagăre mobilizatoare (MacaraleŞoferul de la ONT, s.a.m.d).

Totuși în anii ‘70-’80, curand pe piata muzicală românească, s-a remarcat curând, genul de muzică „ușoară” (Aurelian Andreescu, Mirabela Dauer, Corina Chiriac, Olimpia Panciu, Dan Spataru etc.), muzica rock (Compact, Holograf, Iris, Dida Dragan, etc.), dar și muzica folk ( Phoenix, Sfinx, Mondial, Semnal M etc.).

O remarcabila si mare schimbare, dar tot mai era drum lung pînă la adevarata muzică disco…

Muzica disco a început să fie produsă în România abia în jurul anilor 1990-2000 – cand mai mai multe tendinte și fenomene culturale au ajuns în tară cu un decalaj de aproximativ 10-20 ani. Însă, acest gen muzical a rămas un gen de referintă chiar și în istoria muzicală din România, iar cele mai cunoscute melodii sunt ascultate și în prezent, fiind incluse în playlisturile mele actuale, remixate și revizuite.

Acum, este foarte interesant cum muzica veche devine nouă, iar melodiile disco sunt din ce in ce mai ascultate,  și iata-ne in 2023, când pe retelele de socializare și pe paginile oficiale Dj Conte Diskoteka pur si simplu exista o explozie de feedback la tot ce a însemnat și înseamnă acest stil de muzică, curent, miscare populară la propriu.

Istoria muzicii disco este mult mai amplă și voi reveni asupra ei. Personal, îi sunt foarte recunoscator, ca e inca atat de actuală… și pe blogul meu vom vorbi în repetate rânduri.

Audio însă o puteti asculta la Radio DJ Conte, sâmbată și duminică în emisiunile:

*FUNKY TOWN  orele 07.00- 12.00,

sau

*DISCO GOLD în intervalul 17.00 – 21.00.

Radio Dj Conte este disponibil atat pe site-ul oficial www.djconte.ro cât și ca aplicatie în App Store (pentru dispozitivele iOS) și Google Play (pentru dispozitivele Android)

 

Al vostru, Dj Conte.

www.djconte.ro